Hoeveel verbuikt een infraroodpaneel?

Hoeveel verbuikt een infraroodpaneel?

Infrarood panelen en verbruikskosten

De verbruikskosten van het gebruik van een infrarood panelen zijn sterk afhankelijk van de situatie en daarmee voor elke situatie anders. Maar we kunnen de cijfers wel in kaart brengen met een rekenvoorbeeld.

Als we nu even uitgaan in dit artikel van een gemiddelde kWh stroomprijs van 0,27 eurocent per kWh. Dit is dan wel een bedrag inclusief energiebelasting, 9% BTW en ODE (Opslag Duurzame Energie) toeslag.

Rekenvoorbeeld

Veel mensen gebruiken infraroodpanelen als bijverwarming. Dan staat een paneel een aantal uren per dag aan. We nemen een voorbeeld van een Vultec infraroodpaneel met 600W vermogen.

Dit infrarood paneel wordt bijvoorbeeld gebruikt in de woonkamer, vlakbij de bank. Stel je zet de verwarming 4 uur per dag aan, dan is het verbruik 4 x 600 = 2400 Watt, ofwel 2,4 kWh per dag. De kosten bedragen dat 2,4 x 0,27 eurocent = 0,65 euro per dag.

CV thermostaat paar graden lager

Wanneer een infrarood paneel als lokale bijverwarming wordt gebruikt wordt kan de thermostaat van de ruimte, bijvoorbeeld een woonkamer, tot 2 graden verlaagt worden. De vuistregel is dat elke graad lager circa 7% lager gasverbruik geeft.

Stel u gebruikt 2000 kuub op jaarbasis en u gaat de thermostaat structureel 2 graden lager zetten, dan bespaart u al minimaal 14%, ofwel 280 kuub. Een kuub gas kost circa 1,45/kuub, dus u bespaart ruim 406 euro per jaar.

Hier moeten we wel de verbruikskosten van het elektrische infrarood verwarmingspaneel vanaf halen. Stel je gebruikt het infraroodpaneel een half jaar (vierde en eerste kwartaal), ofwel 182 dagen. Dan verbruik je 118 euro aan stroom. Ofwel, wel comfortabele warmte, maar tegen lagere kosten. De besparing is 406 – 118 euro is €288,-

Dus in dit voorbeeld is met infrarood als bijverwarming een flinke jaarlijkse besparing te realiseren. Wilt u uw benodigde vermogen berekenen? Gebruik dan onze calculator via de link hier

 

Door een half jaar een verplaatsbare infrarood paneel te gebruiken kan je ruim €288 euro besparen

Back to blog